Bästa tipsen - vinterförvaring husvagn
Husvagn.se 2024-08-26Även om det blir allt populärare att använda husvagnen året om, väljer många ändå att ställa av den inför vintern. Då är det viktigt att göra vissa förberedelser för att husvagnen ska hålla sig fin och fräsch till nästa säsong.
De flesta väljer att ställa undan sin husvagn för vinterförvaring. Helst bör den stå under tak och gärna i en lokal med god ventilation. Det behöver inte vara ett garage, utan en tom lada eller industrilokal brukar fungera utmärkt. Har du inte möjlighet att hyra lokal kan husvagnen även stå utomhus – men då gärna under tak, presenning eller kapell.
Tänk på att tömma vattensystemet innan vintern då garantin inte omfattar frysskador orsakade av felaktig skötsel. Det är även viktigt att förbereda förvaringen så att dålig lukt och fukt hålls borta från husvagnen under tiden den står avställd.
Viktiga förberedelser
Ta reda på vilka försäkringar som gäller – ifall något oförutsett skulle hända. Detta gäller särskilt om husvagnen står i en lokal – då bör även byggnaden vara försäkrad för att du ska gardera dig på bästa sätt. I förebyggande syfte är det alltid bra att ta lite foton för som dokumenterar skicket på husvagnen – då blir kontakten med försäkringsbolaget mycket smidigare om så skulle behövas. Du kanske har en extremt välvårdad husvagn och det är alltid svårt att bevisa skicket i efterhand.
Batterier och elsystem
Beroende på modell kan det finnas olika typer av batterier installerade i en husvagn. Här kan exempelvis finnas syrabatteri, AGM eller gel-batteri och då finns även en specialanpassad laddare till detta installerat. Ifall du skulle få för dig att ta ur batteriet för laddning måste du vara försiktig. Ta reda på vad som gäller för batteriet och var inte rädd för att läsa instruktionsboken! Använd sedan rätt sorts laddare – helst en helautomatisk. Om du laddar batteriet felaktigt bränns det sannolikt sönder och i så fall omfattas skadan inte av garantin.
Det är även klokt att se över batteriernas skick. Nya batterier kan kosta en bra slant och du vill därför undvika att de går sönder i onödan. Behöver du kontrollera vattennivån eller har batteriet ett slutet system? Kontrollera laddningsstatusen och lyft av pluspolen. Tvärt om vad man kan tro laddas batteriet ur (till viss del) när det är inkopplat. Finns det strömbrytare på elblocket bör denna slås av.
Töm vattensystemet!
Undvik frysskador genom att tömma vattensystem och kopplingar helt. Ställ kranarna i ett öppet läge mitt emellan kallt och varmt. Om det finns duschslang ska den läggas på golvet för att vatten ska kunna rinna ur obehindrat. Öppna eventuella tappkranar och rengör både spilltank och färskvattentank. Avsluta gärna genom att tömma i lite spolarvätska i alla vattenlås så håller de sig frostfria. Städa ur toaletten och häll gärna i antibakteriellt medel för att den ska hålla sig fräsch.
Undvik kondens och fukt
Husvagnen bör förvaras antingen i bra värme (runt 20 grader) eller på en helt ouppvärmd plats. Man kan tänka att 5-10 grader borde vara bättre än inget, men faktum är att denna temperatur är den sämsta tänkbara. Den orsakar hög kondens och denna kan orsaka mögel och fuktskador. Placera gärna ut ett par torrbollar i husvagnen för att gardera dig. Glöm inte att tömma dem emellanåt.
Står husvagnen inomhus bör du öppna fönstren och se till att ventilationen är öppen. Luften måste få möjlighet att cirkulera. Ställ även upp kylskåpsdörren – om den är stängd uppstår en unken, instängd doft som är svår att bli av med. Ställ gärna dynor och madrasser på högkant eller förvara dem inomhus för att undvika att fukt samlas.
Kontrollera däcken
Det är även viktigt att kontrollera däckens lufttryck. Då håller de sin form bättre. Har du relativt nya däck (av modern typ) håller de sig väl förutsatt att de har rätt tryck – du behöver alltså inte rulla husvagnen då och då för att de ska behålla sin rundade form.
Tänk på att:
- Öppna ventilation och fönsterrutor något så att luften kan röra sig.
- Töm husvagnen på allt ätbart - städa ur den noga för att undvika problem med möss.
- Gör gärna service och reparationer på hösten – på våren kan det vara långa väntetider.
- Om husvagnen täcks med presenning måste det finnas ett luftutrymme emellan så att luften kan cirkulera.
Tips från experten
Vi har gjort en intervju med Mikael, verkstadschef på Caravan Eskilstuna. Han delar med sig av sina experttips på saker att tänka på när du ska vinterförvara husvagnen.
Mikael, verkstadschef på Caravan Eskilstuna delar med sig av sina bästa tips inför vinterförvaringen av husvagnen.
Hur ska man vinterförvara husvagnen?
- Den kan stå utomhus.
- Låt den stå lite lutande så att snö och is kan rinna av.
- Håll gärna husvagnen snöfri.
- Ingen handbroms i.
- Om man vill ha underhållsvärme på så ska den stå på minst 15 grader annars på kallställning och dynorna lutas ut från vägg så att det ventileras.
- Mörkläggningsgardinerna i takluckor och fönster ska ej vara fullt uppdragna.
- Ingen presenning över vagnen, den binder in fukten.
Mikael, verkstadschef på Caravan Eskilstuna delar med sig av sina bästa tips inför vinterförvaringen av husvagnen.
Vad ska man tänka på innan vinterförvaringen?
- Städa ur skåp och lådor så inga möss lockas in.
- Ventilationer ska inte vara tilltäppta. Använd vinterskorstenen. Sätt i vinterluckorna för kyl och frys.
- Töm vagnen på vatten, frostvakt, toa etc.
- Kontrollera glykolen och fyll en liten skvätt glykol i avloppen.
- Pumpa lite extra luft i däcken.
Vad kostar det att vinterförvara husvagnen?
I Eskilstunatrakten så kostar en plats på loge ca 3000:-/säsong och utomhus ca 1500:-/säsong.
Foto: Caravan i Eskilstuna AB
Ska husvagnen stå utomhus? Läs vår artikel om bästa husvagnsöverdragen.