Nyheter Husvagn.se

Ha koll på din gasolutrustning

Madelene Kristensson 2014-07-30

Genom att regelbundet kontrollera din gasolutrustning i husvagnen minskar du risken för olyckor. Brandskyddsföreningen har sammanställt viktig information om gasol som skapar ett säkrare husvagnsägande.

ALLMÄNT

Säkerställ att din gasolutrustning är utformad, installerad och underhållen på rätt sätt, så att det ej uppstår brand och explosion vid normal användning. Kontrollera att utrustningen ej skadas eller lossnar under körning. Läs noga igenom medföljande bruksanvisningar, för att veta hur du själv ska hantera och åtgärda flaskbyte, påfyllning, läckage etc. Ha alltid med bruksanvisningen under din resa.


SÄKERHET FÖRST

Testa alltid din gasolutrustning med en gasolläcktestare inför varje resa. Det rekommenderas dessutom att installera en gasvarnare inuti husvagnen som varnar med signaler vid eventuellt läckage. Ha alltid en brandsläckare lättåtkomligt. Brandskyddsföreningen rekommenderar en 2 kg pulversläckare med lägst effektivitetsklass 13A 70BC. I större husvagnar bör släckaren vara större än två kilo. Det går även att ha flera släckare.


FLASKORNAS POSITION

Dina gasflaskor ska enbart kunna nås utifrån husvagnen, detsamma gäller huvudavstängningsventilen. Flaskorna ska vara positionerade på sådant sätt att endast gas i gasfas kan lämna flaskan. Är din husvagn för fritidsbruk får du högst medtaga två stycken gasflaskor, som får rymma högst 30 liter vardera. Se till att gasflaskan sitter fast ordentligt och att den kan både fästas och lossas utan verktyg.


INSTALLATION AV FLASKORNA

Endast behörigt manskap får installera gasolsystemet. Se till att särskilda slangar för gasol används som tål temperaturer på minus 30 grader. Alla ledningar ska vara av koppar eller liknande korrionsbeständig metall, gasolledningen får inte utsättas för skadliga spänningar eller brottsanvisningar. För anslutning till tryckreduceringsventil kan slang användas, den får dock ej gå genom ytterväggen.

Det är endast spis, ugn och kylskåp som kan anslutas med slang, resterande utrustning kan endast anslutas med rörledning. Tänk på att slangen ska kunna kontrolleras utan hjälp av verktyg och att den inte får nå över 1,5 meter. Rörledningar får endast anslutas med slang, se till att den är väl ansluten.


KRAV PÅ UTRUSTNING

Gasolutrustningen ska vara gjord för just bruk i fordon och uppfylla de krav som gäller. Förbränningsluften tas utifrån för rumsuppvärmning och vattenvärmare, en spis med brännbart lock måste ha skydd mot oavsiktlig stängning alternativt avstängning av gastillförsel vid stängning av locket samt så ska all utrustning dessutom ha flamvakt.

I husvagnens bodel ska en skylt finnas där information om antal personer som ventilationssystemet är inspekterat för och vilka ventilationer som ej får stängas står beskrivet. 


ÅTERKOMMANDE KONTROLL

Ett fordon med gasol får inte godkännas om det ej uppfyller de krav i förordningen om brandfarliga och explosiva varor, som kontrollbesiktningens regler kräver. Brandskyddsföreningen har här listat de vanligaste felen vid kontroller:

Ventilation

Säkerhetsventilation i takluckor saknas

Kylskåp

Dränering för läckande gasol saknas

Otillräcklig avtätning mot bodel

Spis

För kort avstånd till brännbart material

Värmeskyddsplåt saknas

Övrigt

Gasolrör är inte fastsatta ordentligt och saknar nötningskydd i vägg- och golvgenomföringar.

Slangar och rörskarvar kan inte inspekteras utan verktyg.

Slanganslutning på gasolrör saknas.

Reducerventilens utgående tryck är inte anpassat till gasolutrustningen.

Elkablar är klamrade tillsammans med gasolrör.

Gasolflaskor täcker dräneringsrör för läckande gasol.


RISKER OCH ORSAKER

Koldioxidläckage är den farligaste risken, och inte brand som många tror. Gasol väger mer än luft och stannar därför kvar lågt med en brännbar koncentration.

Största orsakerna till husvagnsolyckor är att husvagnen är felaktigt konstruerad. Det kan vara att fel saker har installerats, eller rätt saker på fel sätt. Det är även vanligt att utrustning och vagn börjar gå ur tiden. Koldioxidbildningen ökar då vid förbränningen.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.