Köpa begagnad husvagn - att tänka på!
Madelene Kristensson 2014-05-23Det är många som börjar sitt husvagnsliv med att investera i en begagnad husvagn. Innan köpet är det dock viktigt att veta vad man letar efter och vad som gäller. Husvagn.se har gett sig in i den begagnade världen och bjuder på heta tips!
Vilka behov har jag?
Det första man ska fråga sig är "vad vill jag få ut av min husvagn - vilka behov har jag?". Är ni ett större eller mindre resesällskap, har ni barn, ska vagnen användas året runt eller endast under sommarsäsong. Beroende på vad svaren blir så finns det ett mobilt hem som passar just er! En vagn som går att använda året runt är över lag dyrare men kommer i framtiden vara lättare att sälja vidare om man så önskar, medan man av en sommarvagn och dess mer enkla faciliteter inte får ut lika mycket. Det är även viktigt att man ser över vad för behörigheter man har på sitt körkort och vilket fordon man tänkt använda under semestern - dessa två faktorer spelar in när det kommer till hur tung vagnen får vara. En husvagn ska helst inte vara större än 85 % av bilens tjänstevikt. Förstagångsägare? Eftersträva något lägre!
Research, research, research
Innan man ger sig ut på andrahandsmarknaden är det nyttigt att se över olika märken och modeller samt vad nypriset står på. Genom att göra en grundlig research får man en överblick på vad man behöver och önskar av sitt mobila hem. Väljer man en välkänd husvagnstillverkare som än är produktiv vet man vad man får - oavsett om husvagnen är begagnad. Det är dessutom lättare att finna reservdelar och att sälja vidare än ett mer ovanligt och okänt märke. Dock ska man självklart alltid prioritera skicket på vagnen. När man väl hittat en husvagn och en säljare man gillar är det dags för mer research - husvagnar är tråkigt nog ett av de föremålen som är enklast att sälja stulna. Att anordna ett möte med säljaren hos hens hem är att rekommendera. Se där över registreringsdokumentet - är adressen densamma som säljarens adress?
Att tänka på
Vad ska man då tänka på innan man genomför köpet? Först och främst ska man ta reda på när husvagnen senast var i bruk. Har husvagnen stått en längre tid föreslås det att vara aktsam. Att skaffa sig visshet om vagnens ålder är att rekommendera - med det sagt behöver för den delen inte en äldre husvagn vara sämre om skicket är gott. Gå igenom husvagnens dokument noggrant, det är här man kommer finna om husvagnen blivit stulen, avskriven från försäkring eller något annat som skulle avråda från ett köp. Granska husvagnen ingående: gör ett täthetstest, se över däckens skick och ålder, belysning och bromsar. Undersök golv, väggar och tak - finns det missfärgningar eller är materialet mjukt krävs åtgärder. Testa kylskåpet, pannan, varmvatten, radio och TV-apparat. Om vatten finns, spola i kranar och dusch samt undersök slangar efter läckor. Inspektera tank, ledningssystem, slangar, slangklämmor och tankanslutningar. Be om att få granska det senaste gasolprotokollet - finns inget kan man begära att säljaren genomför ett innan köpet är gjort.
Priset
Vid ett begagnat köp från privatperson medföljer ingen garanti eller återköpsrätt. Det är mycket vanligt att privatpersoner lägger priserna lika högt som husvagnshandlare - se därför till att pruta på priset! Det är rekommenderat att en privatägd begagnad vagn ligger runt 10-15 % lägre i pris än en hos en husvagnshandlare. Genom att ha allt klart med lån innan man beger sig ut på marknaden ses man som en attraktiv köpare och kan genomföra ett snabbt köp.