Vintercampa med husvagn – bästa tipsen
Husvagn.se 2024-10-31Camping förknippas vanligtvis med sommaren. Men varför nöja sig med att njuta av det sköna husvagnslivet endast några få månader om året? Få ut det mesta av husvagnen och upplev charmen med camping - oavsett årstid. Vi ger dig tipsen som håller dig varm och på gott humör under vintercampingen.
Vintercamping i Sverige – många fördelar!
Det faktum att vi bor i ett land som är både kallt och mörkt största delen av året gör att de flesta av oss inte ens har slagits av att det faktiskt går att campa under något annat än sommarsäsongen. Vinterförvaringen av husvagnen görs på ren rutin. Tanken på vintercamping blir till en början närmast exotisk. Bilden av husvagnsmys med tända ljus när mörkret ligger kompakt utanför tar form. Tänk att fira jul i husvagnen! Julklappar, glögg, pepparkakor och allt annat som hör julen till. Kanske faller snön utanför så att du kan spänna på skidorna och ta ett åk eller leta upp en bra pulkabacke med barnen. Med rätt utrusning går det utmärkt att campa även under årets kallaste månader.
Färre gäster att trängas med och billigare
Fördelen med att campa under vintern är många, som att priserna kan vara lägre och det är färre gäster att trängas med. Dessutom är det här en period när husvagnspriserna kan falla något då husvagnsägare vill byta eller bli av med sin husvagn inför kommande år. Har du gått i köpartankar kan det vara läge att göra slag i saken.
Under vintern är det färre gäster på campingarna och priset är lägre.
Håll dig varm med rätt kläder och tillbehör
Att frysa är det värsta som finns och kan sänka det bästa humör. Men, goda nyheter: att vintercampa behöver absolut inte innebära att sitta och huttra i husvagnen. Förbereder du dig rätt kommer kylan att vara ditt sista problem. Innan vi går in på hur du skapar mesta möjliga värme i husvagn och förtält med hjälp av stormsäkring och isolering går vi igenom några andra saker som bidrar till att hålla kylan borta. Vi börjar med kläderna. Se till att packa ner bra underställ, varma strumpor, tofflor, ordentliga ytterkläder och skor. Lager på lager-principen funkar bäst för både barn och vuxna. Varma täcken är ett måste när det är dags att krypa till kojs och varför inte plocka med värmedynan när du ändå är igång? Och värmefläkt, det ångrar du inte. Värme utifrån och inifrån. Underskatta inte de varma dryckerna. Te, kaffe, varm choklad och buljong värmer gott. Ta dessutom med extra gasoltuber, skyfflar, en borste för snön, pannlampa, startkablar, lampor, dragrep, extra batterier och snökedjor – så är du redo att möta snön!
Stormsäkra och isolera förtältet
Se till att stormsäkra förtältet. Återförsäljarna har allt du behöver och kan guida dig rätt i monteringen. Investera också i ett stormsäkringsset som monteras inuti förtältet. Skaffa vintertält eller komplettera sommartältet med megastänger och termotak. Med isolerande golv som byggs upp i flera lager är du redo för vintercamping!
Stormsäkra förtältet eller köp ett vintertält.
Vintercampa - att tänka på!
- Packa rätt kläder och tillbehör så att du inte fryser.
- När du campar på vintern är det viktigt att husvagnen också har vinterdäck, antingen dubbade vinterdäck eller friktionsdäck.
- Se till att gasolen är välfylld! Är det kallt och du inte ansluter till el går det åt mycket gasol.
- Lägg aldrig elkabel direkt mot marken, då finns det risk att den fryser fast. Många campingar har speciella linor som du kan hänga upp den på.
- Skotta aldrig snön mot husvagnens väggar eftersom lufttillförseln till fordonets ventilationssystem kan förhindras.
- Håll koll på avloppssystemet så att det inte fryser.
- Har du levande ljus i husvagnen ökar också brandrisken - ha därför alltid med brandsläckare och brandfilt om en olycka skulle ske.
Så väljer du rätt camping
Många vintersportorter har campingar som är öppna på vintern, men det finns många fler campingar som har öppet året runt. De flesta campingarna har fullt utrustade servicehus med dusch, kök och möjligheter till att tvätta. Ett tips är att välja en anläggning som dessutom erbjuder ett brett utbud av aktiviteter även när det är vinter, eller som ligger nära det du planerar att göra på semestern. Du får du en möjlighet att uppleva campingen i vinterskrud och de är vanligtvis inte lika mycket folk. Ska du campa under jul och nyår bör du dock vara ute i god tid, eftersom detta är generellt perioder som snabbt blir fullbokade.