Nya regler för spiketält i Kiruna
Husvagn.se 2018-12-27Redan i maj i år skärpte flera kommuner i Västerbotten kraven när det kommer till spiketält. Nu är det alltså Kirunas tur, men hur kommer det sig egentligen att flera kommuner river upp sina gamla policies?
Ett spiketält är en slags förstuga till en husvagn eller husbil i trä. De brukar ofta användas som olika förråd, gäststugor och ibland till och med som bastu. De kan variera i storlek från mindre stugor på 6,5 kvadratmeter till större stugor på 15 kvadratmeter.
Problemet med stugorna har varit att de inte följer plan- och bygglagen och kravet på brandskydd. Som nämnt var andra Västerbotten-kommuner först ut redan i våras och nu är det Kirunas tur. Några av de som rev upp policyn i våras var Storuman och Vilhelmina och då uttryckte sig ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Vilhelmina kommun, Lillemor Jonsson (S) så här:
- Från början var det bara ett litet hus med fiskeutrustning och skoterkläder, men det har eskalerat i storlek och byggnaden har blivit större och större
I takt med att stugorna växt och fått nya användningsområden har de inte riktigt anpassats efter de kraven som finns.
I Kiruna har den policyn som nu rivs funnits sedan 2002. De som blir direkt påverkade av beslutet är campingägare och i ändringen som nu görs innefattas både avstånd och potentiellt krav på bygglov.
- Det kan krävas bygglov, säger Kiruna kommuns bygglovschef Sigrid Vestling.
Bland de kommuner som redan infört regeländringarna har reaktionerna varit positiva. I Storuman har det visat sig finnas andra fördelar med att campingägare söker bygglov också.
- Det är bättre att campingägaren söker ett bygglov för hela campingen, för då äger campingägaren den delen och då är det lättare för oss att ha nån att prata med om det blir något istället för att prata med 20-40 stycken, säger Martin Linder, byggnadsinspektör Storuman kommun.
De spiketält som redan är byggda ska dock få fortsätta användas i deras nuvarande form.