Solceller för husvagn - Watt, paket och pris
Husvagn.se 2024-04-22Allt fler människor väljer att värna om miljön. Många av oss använder redan solceller på våra hem, vilket gynnar både naturen och plånboken. Men idag är det faktiskt möjligt att ta det hela ett steg längre och montera solceller även på husvagnen. Det är visserligen inte lika vanligt som att montera dem på en bostad, men det är fullt möjligt - och inte särskilt komplicerat. Vi ger dig bra tips på vilket paket du ska välja, hur monteringen går till och ett bra erbjudande på solcellspaket.
Erbjudande på solcellspaket till husvagn
I samarbete med LegoElektronik.se kan vi erbjuda ett fantastiskt pris på solcellspaket för besökare på Husvagn.se! Med rabattkod får du 10 % rabatt på 100W Premium och 170W Premium. Dessutom får du 10 % rabatt på alla produkter på Husvagn.se kampanjsida hos LegoElektronik.
Rabattkod: husvagnse
Pris:
Solcellspaket 100W Premium
Ord. pris 2 995 kr.
Pris med rabatt: 2 695,50 kr.
Solcellspaket 170W Premium
Ord pris 3 995 kr.
Pris med rabatt: 3 595,50 kr.
Olika typer av solceller
Det finns tre olika typer av solceller, nämligen monokristallina, polykristallina och tunnfilmspaneler. Monokristallina solceller är bäst på att lagra solenergi, även under gråa och regniga dagar. De har en verkningsgrad på 16-24 procent, medan de polykristallina endast bjuder på 13-15 procent och tunnfilmspanelerna på 6-8 procent. Monokristallina solceller kostar därför lite mer. Färgen på den här typen av solceller går mot svart och de är tillverkade av tunna kiselkristaller.
Polykristallina solceller och tunnfilmspaneler är andra alternativ. Tunnfilmspaneler är flexibla och smidiga då man kan följa alkovens form eller andra mindre böjningar på ytan. De är dock de dyraste sorterna så passar inte om man föredrar något lite billigare.
Hur fungerar solceller?
Solcellerna fungerar genom att de fångar upp solljus som sedan omvandlas till ström. Strömmen går till regulatorn, som i sin tur omvandlar den till rätt spänningsnivå. Slutligen åker den vidare till batteriet, där den lagras. Batteriet i ett solcellssystem laddas alltså ungefär som ett vanligt uppladdningsbart batteri. Den stora skillnaden är att solen fungerar som energikälla.
Eftersom systemets solpaneler är av stor betydelse är det viktigt att välja rätt alternativ. Du bör först fundera över hur mycket ström du egentligen behöver. Vill du kunna titta på tv, ha ett kylskåp och koka kaffe samtidigt? Eller behöver du bara lite ström för att ladda telefonen under dagen? Det är dina egna önskemål som avgör vilken typ av solpaneler och batteri du bör välja.
En solpanel på 100 W alstrar ungefär 400 Wh ström dagligen. Därför brukar en solpanel på 100-200 W räcka för en husvagn. Det gäller mellan april och oktober, då vi får som mest solljus. Mellan november och mars bör du räkna med mindre ström per dag.
Vad kostar solceller till husvagn?
Vad solceller kostar till husvagn beror på storleken på solcellerna och från vilket varumärke de kommer. Det kan variera allt från några tusenlappar till 10 000 kronor. Om du väljer att anlita en montör får du räkna med ytterligare kostnad för arbetet.
Solceller 100W
Prisexempel från Legoelektronik: Solcellspaket 100W premium, 2 995 kr
Solceller 170W-200W
Prisexempel från Legoelektronik: Solcellspaket 170W premium, 3 995 kr
Många fördelar med solceller
Det finns många fördelar med att montera solceller på husvagnen. Du får en större frihet eftersom du inte blir beroende av att använda bilens batteri eller behöver ha tillgång till campingplatsens elstolpar. En annan fördel är att det är ett miljövänligt sätt att producera el till din semester eftersom du inte släpper ut någon koldioxid. Även om solceller kan kosta en del så är elen som produceras från solcellerna helt gratis, vilket gör det till en billig lösning i längden.
Så vet du hur mycket ström du behöver
Om du känner dig osäker på hur mycket ström du behöver kan du alltid räkna på det. Nedan framgår ungefär hur mycket ström olika apparater drar vid normal daglig användning.
- Kylskåp - 432Wh
- Kaffebryggare - 100Wh
- Belysning - 100Wh (LED-lampor)
- Mobilladdare - 20 Wh
- Totalt energibehov = 652Wh
Hur monteras solceller?
Du ska alltid låta en certifierad elektriker installera dina solceller eftersom detta är ett elarbete. Monteringen i sig är relativt enkelt, men det finns trots allt vissa risker att något blir fel. Bland annat är det viktigt att alla kablar fästs på rätt sätt och att installationen blir vattentät. För att installera dina solpaneler krävs följande:
- - Solcellspanel
- - Kabelkit
- - Laddningsregulator
- - Monteringssats
Du kan själv montera dina solceller genom att fästa dem på den utvalda ytan. Regulatorn kopplas alltid först till batteriet. Sedan dras solcellspanelens kabel till regulatorn. Om regulatorn är avstängd/död (ej kopplad till batteri) tar den skada av att få ström från solcellspanelen. Därför måste det kopplas i den ordningen.
Att tänka på när du köper solceller
Valet av solpaneler är givetvis individuellt. Vanligtvis räcker monokristallina paneler på 100-200W till en husvagn, men det kan naturligtvis variera. För att göra rätt val rekommenderar vi att du räknar ut din ungefärliga strömkonsumption. Använd gärna LED-lampor för att spara på strömmen och se till att solpanelerna förblir rena för bästa effekt. Lycka till med din nya, grönare husvagn!
Tips från experten
Vi har haft en pratstund med Niclas Svanholt, VD på Legoelektronik och expert på solceller till husbil och husvagn.
Finns det några särskilda solcellspaket för husvagn?
– Tidigare kallade vi de mindre solcellspaketen för husvagnspaket eftersom husvagnar generellt använder lite mindre ström än vad husbilarna gör. Numera kallar vi alla bara för solcellspaket eftersom det är samma inkopplinggsätt, samma sätt att limma dem på, det blir samma inkoppling oavsett om det är ett bodelsbatteri eller fritidsbatteri. Så du kan använda samma paket oavsett om det heter husbils- eller husvagnspaket.
Hur många watt på solpanelen behövs för husvagn?
– Runt 100 watt säljs mest. Kör du på 100 watt har du så att det räcker att driva husvagnens vattenpump, belysningen, lite tv-tittande på kvällen och såna saker. Kör du till exempel helger eller kör en vecka och låter den ladda upp lite kommer det ofta minska lite varje dag du använder den. Men vill du ha lite mer än så eller vill vara säker på att få tillräckligt med laddning går de flesta upp till 160 watt. Anledningen till att det är så populärt med 100 eller 160 är att desto mer watt du ska ha desto större solpanel behöver du ha. När du närmar dig 200 watt blir det ofta svårt med plats på taket.
Kan solceller driva ett kylskåp för en husvagn?
– Ja, då måste du däremot gå upp till ett större paket. När du åker med husvagnen från vår till höst krävs det att cirka 200 watt solpanel och 200 amperetimmar batteri. Det är för att det ska ladda tillräckligt snabbt under tiden det är sol. Men också vara tillräckligt med batteribackup vid regniga dagar, så att inte kylskåpet dör vid till exempel en eller två regndagar. Då måste du även byta kylskåp till ett kompressordrivet kylskåp för 12-24 volt. Gasolkylskåpen dras alldeles för mycket på 12 eller 24 volt på solpanelerna. Ett kompressorkylskåp drar i snitt 1,5 ampere medan ett gasolkylskåp drar cirka 8 till 12 ampere.
Hur fäster man solcellerna på husvagnen?
– Du skruvar solpanelen i själva fötterna eller monteringssatsen som sedan limmas på taket. Detta för att göra så få hål i taket som möjligt på grund av fuktrisken.
Vad kostar det att montera solceller på husvagn?
– Det beror på vart du vänder dig och det kan vara allt från några tusen till 10 000 kronor. Hur vana de är på att montera solceller spelar också roll och vad de tar för timpeng. De flesta som har verktyg hemma och är hyfsade händiga kan göra monteringen själv.
Vilka är dina tre bästa råd till den som ska köpa ett solcellspaket till husbil eller husvagn?
– Fokusera på att det är ett bra solcellspaket före ett billigt pris. När du väl har limmat på panelen och satt upp regulatorn kan det vara svårt att byta ut vissa grejer.
– Se till att du ta rätt storlek på paketet så att du inte tar alldeles för lite. Ligger du mellan två storlekar ska du hellre välja det större paketet. Ligger du på till exempel 100-120 watt ska du hellre välja 160 watt.
– Köp dina solceller hos någon som har bra kunskap om solpaneler och som kan ge support vid installation eller montering. Det är där vi på Legoelektronik sticker ut jämfört med lågpriskedjorna, som säljer mycket med som inte har lika mycket kunskap.