Nyheter Husvagn.se

Så väljer du förtält till husvagn

Husvagn.se 2022-01-26

Med ett förtält till husvagnen får du möjlighet att sitta utomhus oavsett väder. Här njuter du av härliga middagar tillsammans med sällskapet, slår barnen i brädspel och myser med en bra bok under regniga dagar. Vi ger dig allt du kan behöva tänka på när det kommer till att köpa förtält till husvagn.

Ett förtält är ett populärt husvagnstillbehör som du placerar i anslutning till din husvagn för skydd eller ett extra rum under campingsemestern. Detta är något som de flesta husvagnsägare investerar i för att få en ännu bättre campingupplevelse. Den kompletterar husvagnen och lyfter campingsemestern rejält.

Så sätter man upp ett förtält

De flesta förtält sätts upp på samma sätt, även om vissa modeller kan skiljas sig lite åt. Börja med att lägga fram alla delar och organisera dessa. Se också till att husvagnen står rakt innan du börjar. Lägg ut groundcover på marken framför husvagnen och slå ner kanterna i marken. Sedan monterar du bottendelen på husvagnens nedersta tältskena. Efter det är det dags att sortera tältstängerna som är själva stommen till tältet. Slutligen för du in tältduken i husvagnens skena, monterar tältpinnarna och slår ner dem i marken. När du fäster förtältet i husvagnens tältskena – se till att centrera det så att inte upplevs som för kort på ena sidan.

Fördelar med ett förtält

Ett förtält är lite som det förlängda vardagsrummet när du campar med husvagnen. Med ett förtält får du ett extra rum att njuta av och det kommer väl till pass regniga dagar likväl som tider på dagen där du önskar skydd från solens varmaste strålar. Med ett förtält kan du spendera kvällens middagar utomhus, även när solen har gått ner. Du kan dessutom förlänga campingsäsongen tillsammans med en gasolvärmare som ger en behaglig värme i ditt förtält.

Olika typer av förtält

När du ska välja förtält kan det vara bra att känna till att det finns några olika modeller att välja mellan, beroende på årstid och utformning. En bra start är att komma i underfund med vad du vill få ut av förtältet – vilka behov du har under semestern. Kommer ni resa runt mycket och behöver ett tält som är lätt och snabbt att montera eller stannar ni längre på ett ställe och vill ha ett större tält som kräver mer tid och vana. Läs vår köpguide över förtält till husvagn

Förtält för sommar

Ett förtält för sommaren är tunnare och används mellan påsk och höst. Det har alla de egenskaper som du behöver ha för årets varmaste årstid.

Förtält för vinter

Ett förtält för vinter är mer anpassat för kallare väder när temperaturerna sjunker. Det är dessutom mer stabilt och konstruerat för snöfall och extrem kyla.

Förtält för hela året

Det finns även helårstält för de som önskar spendera större delen av, eller hela, året i husvagn. Helårstältet är i sig mer stabilt och utvecklat än ett vanligt förtält.

Luftförtält

Ett luftförtält för husvagn är ett uppblåsbart förtält som passar särskilt bra för dig som är på resande fot eftersom det är lätt att sätta upp och dessutom går snabbt. Istället för att ha stativ hålls tältet upp med hjälp av luftkanaler. Du trär tältet i husvagnens tältskeda och sedan är det bara att pumpa upp det. Fördelen med luftförtält är också att de både väger mindre och tar mindre plats att förvara.

Så stort är ett förtält

Förtält kommer i alla möjliga storlekar och passar till de flesta husvagnar. Det europeiska standarddjupets utgångspunkt är 2,5 meter. För långtidscampare eller barnfamiljer som kräver stort utrymme finns det förtält med djup upp till 3,5 meter.

Så räknar du ut husvagnens A-mått

Innan du köper förtält ska du räkna ut A-måttet på husvagnen. Även om måttet går att hitta hos återförsäljaren är det ändå bra att mäta för säkerhets skull. A-måttet mäts från marken, genom hela skenan där du fäster förtältet och till marken igen. För att måttet ska bli rätt ska husvagnen stå på helt horisontell mark och det är bra att ta hjälp av någon. Ett tips är att använda rullmåttband alternativt ett snöre som du sedan mäter med en tumstock. Om du planerar att lägga ett trägolv eller liknande i förtältet är det golvets yta som representerar "marken".

Bildkälla: Tältvärlden.se

Vad gör jag om A-måttet inte passar?

Ibland kan det vara svårt att hitta ett A-mått som passar till husvagnen. Ligger husvagnen mellan två mått rekommenderar experter att du väljer det större A-måttet.

Förtältets material beror på årstiden

Vilket material du väljer beror helt på hur klimatet ser ut där du främst tänker spenderar din campingsemester. Det finns polyester som är slitstarkt, lätt och andas utmärkt, plast som är grövre och lättrengörligt samt akryl som är kraftigt och andas bra. Det finns även kombinationer och blandningar av de olika materialen som tillsammans skapar det ultimata förtältet för just dig! Ett bra förtält har dessutom ventilation och eventuellt myggnät som håller ovälkomna insekter på behagligt avstånd. Det är extra med ventilation om tältet består av plast. Ventilationen förhindrar kondensering men också överhettning och kan komma att bli en räddare i nöden.

Skötsel av förtält

För att förtältet ska hålla sig fint är det också bra att ta hand om det på rätt sätt. Genom att impregnera tältet skyddar du det bättre mot både fukt och smuts. Innan du impregnerar ett nytt förtält är det viktigt att dammsuga materialet medan ett äldre förtält kräver en omfattande rengöring. Stå utomhus och välj en mulen dag eller stå i skymundan för solen då solljus tenderar att ge en ojämn torkning. Är tältets lås tröga fungerar det urgamla knepet med stearin eller silikonstift. Se till att borsta av pollen och damm med jämna mellanrum för att minska risken att det rinner ned över duken vid regnigt väder. Rengör även tältet regelbundet – oavsett vilket material rekommenderas att tvätta med ljummet vatten.

Så förvarar du förtältet

När semestern är slut och är det dags att plocka ner förtältet. Hur ska du då förvara tältet bäst för att kunna återanvända det utan överraskningar nästa gång? Innan du packar ned förtältet är det viktigt att det är helt torr. Är tyget fuktigt riskerar det att drabbas av orubblig mögel. Se även till att förtältet är helt och rent innan nedpackning. Förvara tältet i ett utrymme med bra ventilation där det är svalt och torrt. Genom att packa fönsterfolie och sidopaneler för sig kan dessa material besparas längre – gör du inte detta finns det risk för att blixtlås skaver och ger avtryck.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.